€ 0,00 0 items
Naar kassa

 

Het mooie van houten speelgoed

Houten speelgoed. Het is weer helemaal de rage. Of het nu gaat om duurzaamheid, design of speelcomfort, steeds meer mensen kiezen voor houten speelgoed voor hun jonge kinderen. Een mooie ontwikkeling waar wij van De Horlepiep natuurlijk ontzettend blij mee zijn!

Houten speelgoed heeft dan ook lang niet meer het ouderwetse imago dat het misschien ooit had. Er zijn talloze bedrijven die creatief met dit wendbare materiaal aan de slag gaan om mooi en uitnodigend speelgoed te maken. Van een prachtige kwaliteit!

Duurzaam én Design

Steeds vaker wordt er gekozen voor houten speelgoed om ons kunststofgebruik terug te dringen. Hout is een natuurproduct, en daardoor over het algemeen minder belastend voor het milieu. Wil je zeker weten dat het houten speelgoed dat je koopt verantwoord is? Zoek dan naar het FSC label. Dat bevestigt in ieder geval dat het gemaakt is van gecertificeerd gekapte bossen.

Merken zoals Plan Toys gaan nog een stap verder, en gebruiken resthout van de rubberboom voor hun speelgoedproducten. Dat klinkt misschien niet meteen fantastisch, maar dat is het wel! Met resthout worden bijvoorbeeld de wortels van gekapte bomen bedoeld. Daar kun je geen planken meer van zagen, maar het zijn wél stevige houtvezels. Die worden gehakseld en verpulpt, en van deze houtpulp wordt vervolgens kinderspeelgoed gemaakt. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook extra veilig. Dit materiaal kan namelijk niet meer splinteren.

Het hout van de rubberboom wordt vaak gebruikt voor kinderspeelgoed. Dit kan eveneens niet splinteren, door de unieke structuur van deze boom. Die wordt gekapt op rubberplantages, zodra de boom geen rubber meer geeft. Deze ‘lege’ bomen worden zo voor een goed doel hergebruikt! Bij bepaald speelgoed zie je soms kleine gaatjes in het hout. Dat zijn nog de gaatjes waaruit rubber werd gewonnen, toen de boom nog in de plantage stond!

Dat is dus niet meteen een beschadiging, maar eerder een teken dat dit duurzame speelgoed nog een rondje mee gaat.

Fijn om mee te spelen

Dat is natuurlijk allemaal mooi meegenomen, de stijl en de positieve impact op het milieu. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat speelgoed kinderen aanspreekt. Ook hier zijn genoeg voordelen voor houten speelgoed te vinden.

Zo is de structuur en het massieve ‘gevoel’ van houten speelgoed, bijvoorbeeld blokken, iets wat veel kinderen aanspreekt. Licht genoeg om zelf op te tillen, maar vaak substantiëler qua gewicht dan plastic alternatieven. Hierdoor zijn bouwwerken met houten blokjes steviger dan die van plastic.

Bovendien heeft hout van zichzelf vaak een wat stroever oppervlak. Hierdoor heeft hout nét wat meer grip wanneer het gestapeld wordt. Kartonnen blokken werken tot op zekere hoogte hetzelfde. Speelgoedmerken als Grimm’s, Ostheimer en Kapla spreken de houtstructuur extra aan door het hout niet af te lakken. Hierdoor is de houtstructuur niet alleen beter zichtbaar, maar heeft het speelgoed meer grip. Zonder splinters, uiteraard!

Hout is goud

Er zijn eindeloos veel feitjes te vinden over houten speelgoed, de voor- en nadelen ervan en de geweldige duurzame ontwikkelingen. Maar ook de ‘goede ouwe’ houten speelgoedproducten zijn op hun eigen manier duurzaam: ze kunnen namelijk generaties meegaan!

Duurzaamheid gaat niet alleen over wat voor materiaal je gebruikt, maar ook over hoe lang het meegaat. ‘Hout is Goud’, zeggen we dan ook altijd. Wie heeft er nou geen herinneringen aan het poppenhuis bij opa en oma op zolder, het loopfietsje of poppenwagentje van de buurvrouw of de mooie houten treinbaan waar papa vroeger ook al mee speelde?

Hout is mooi, en blijft ook mooi.

Een prachtig, veelzijdig natuurproduct dat alleen maar mooier wordt in gebruik.